Makron dolazi: NATO je u fazi moždane smrti, jačajmo Evropu

„To čemu mi sada prisustvujemo, to je moždana smrt NATO-a. Nema koordinacije u donošenju strateških odluka izmedju SAD i njihovih saveznika u alijansi. Vidimo i nedogovorene agresivne akcije još jednog člana NATO-a Turske u zoni naših interesa”, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za londonski Ekonomist, a prenose francuski mediji.

On je, pred samit NATO-a u Londonu početkom decembra, rekao da bi Evropa trebalo da razmišlja o sebi kao o samostalnoj geopolitičkoj sili i opet je pledirao za jačanje evropske odbrane.

On je rekao da je ono što se dogodilo u Siriji veliki problem za NATO i postavio je pitanje primene člana 5 koji predvidja vojnu solidarnost svih članica sa onom koja je napadnuta.

„Šta danas znači član 5? Ukoliko režim Bašara el Asada odluči da odgovori Turskoj, hoćemo li mi delovati? To je pravo pitanje. Mi smo intervenisali u borbi protiv Islamske države. Paradoks je što američka odluka i turska ofanziva u dva slučaja imaju isti rezultat: Žrtvuju naše partnere na terenu koji su se borili protiv Islamske države – Snage demokratske Sirije”, rekao je Makron a prenosi pariski Figaro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com