Povratak Lenjina…u Ekvadoru!

Vladimir Iljič Lenjin, vodja Oktobarske revolucije i osnivač Komunističke partije i SSSR-a, preminuo je 1924. godine, ali je skoro 100 godina kasnije dobio svog naslednika i to na čelu Ekvadora.

Aktuelni predsednik te južnoameričke države je Lenjin Moreno, koji je ime dobio upravo po ruskom revolucionaru, a i njegova politika umnogome se podudara sa komunizmom.

Lenjin Moreno se sem po imenu ističe i kao trenutno jedini predsednik države koji je u kolicima. On je 1998. godine upucan u ledja tokom pljačke i od tada je paraplegičar. Od 2013. do 2017. godine Moreno je, nakon šestogodišnjeg potpredsedničkog mandata u Ekvadoru, bio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a zadužen za inkluziju osoba sa invaliditetom.

Ekvador, država u kojoj živi nešto više od 16 miliona ljudi, trenutno je u svetu poznat po pružanju azila osnivaću WikiLeaks-a Džulijanu Asanžu u svojoj ambasadi u Londonu.

Ogroman udeo u prihodima ove države čini prodaja nafte, zbog čijeg pada cene se Ekvador trenutno nalazi u finansijskim problemima. Pre pada cene nafte prosečan godišnji privredni rast Ekvadora iznosio je više od 4 odsto (2011. godine 7,9 odsto), ali je prošle godine, primera radi, zabeležen pad od 2,2 odsto.

Vlast je levo orijentisana, a još jedan raritet u vezi sa Ekvadorom je to što to prva država na svetu (2008. godina) koja je u ustavu pomenula prava prirode.

Pa, ako ste se uželeli komunističke Rusije i egzotične prirode – pravac Ekvador!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com