Tramp ili Merkel: Ko je od njih dvoje prava slika Zapada

Ne treba to protivstavljanje primiti baš zdravo za gotovo, ali pojedini svetski mediji veruju da bi na danas u Hamburgu započetom Samitu 20 najrazvijenijih zemalja (G20) moglo da dodje do sudara dve slike Zapada: one koju predstavlja američki predsednik Donald Tramp i one koju reprezentuje nemačka (evropska) kancelarka Angela Merkel.

Zagovornici takve mogućnosti sliku sveta koju reprezentuje Tramp vide kao agresivnu i nacionalističku, obojenu rasizmom, antiislamizmom i željom za dominacijom hrišćanske civilizacije o čemu je Tramp upravo tako, agresivno i preteći, govorio juče u Varšavi najavljujući pobedu vrednosti njegovog zapadnog sveta.

Nemačka kancelarka Merkel, s druge strane, prestavlja pragmatičniji, moderniji, sekularniji Zapad, primećuje Frankfurter algemajne cajtung. Merkelova je, takodje je istina, jedva ali uspešno preplivala političku krizu u koju su ona i njena stranka upravo zbog takvih stavova zapali u nemačkom društvu i najesen joj se, bar kako sada stvari stoje, smeši četvrti kancelarski kandat.

Gledanja Trampa i Merkelove na pitanja izbeglica, klime i svetske trgovine dijametralno su suprotna, a baš ta pitanja je Nemačka spemila kao glavna za Samit kome je domaćin.

Posle njihovog susreta u Vašingtonu, zvanični Berlin je prestao da govori o Americi kao o prijateljskoj, sad je sve češće partnerska zemlja.

Inače, Tramp i Merkel su se u Hamburgu već na kratko sreli. Ta će slika u toku današnjeg dana sigurno mnogo biti suprotstavljana onoj vašingtonskoj: nemački mediji javljaju da će američki predsednik ovog puta bio pristojan pa je čak prema nemačkoj kancelarki emitovao i izvesnu toplinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com