Šta treba znati povodom odluke Prištine da nepokretnu državnu imovinu registruje na Kosovo

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije nazvala je “otimačinom i pljačkom” današnju odluku Vlade u Prištini da svu nepokretnu imovinu registrovanu na državu SFRJ ili na Srbiju kao njenog sukcesora registruje na Kosovo.

U vezi sa tim, korisno je znati odredbe Plana Martija Ahtisarija za Kosovo i Metohiju, koji Srbija zvanično ne priznaje, a Kosovo i priznaje i  primenjuje, kao i osnovna rešenja iz Ugovora o sukcesiji bivše SFRJ koji je potpisan 2002. godine.

Kao što je poznato bazični princip na kome je skrojen Ugovor o sukcesiji bivše SFRJ je princip da sva nepokretna i pokretna imovina SFRJ pripada državi sukcesoru na čijoj se teritoriji nalazi.

“Mi smo tretirali Kosovoi Metohiju i Crnu Goru kao delove Savezne Republike Jugoslavije u čije smo ime pregovarali. Tokom pregovora takav stav su imali svi učesnici pregovora uključujući i visokog predstavnika medjunarodne zajednice ser Artura Votsa”, rekao je septembra 2013. godine naš glavni pregovarač o sukcesiji Miroljub Labus upućujući time na zaključak da se KiM nije učesnik ovog Ugovora te da se na uredjivanje odnosa Beograda i Prištine ovaj Ugovor ne može odnositi.

Što se Jugoslovenskog fonda za podsticanje razvoja nedovoljno razvijenih republika i pokrajina tiče, naš pregovarački tim se zahteva za deobnim bilansom imovine, pa i deobnim bilansom imovine nastale iz sredstava Jugoslovenskog fonda za podsticanje razvoja nedovoljno razvijenih republika i pokrajina odrekao.

„Pristup na bazi deobnog bilansa je doveo pregovore u potpunu paralizu iz koje je trebalo izaći formiranjem medjunarodne arbitraže .Arbitraža je bila krajnje rizično rešenje jer bi ona primenia pravila Bečke konvencije o državnoj svojini, iako sama konvencija nije ratifikovana što bi nama stvaralo trošak od 25 milijardi dolara“, tvrdio je istom prilikom Labus opet podvlačeći da se sve to na Kosovo i Metohiju ne odnosi.

A Planu Martija Ahtisarija za Kosovo i Metohiju sačinjenom 2007.godine a koji Srbija zvanično ne priznaje, a Kosovo i priznaje i primenjuje, razradjeno je i pitanje nepokretne i pokretne  imovine koja se vodi na ime SFRJ i Srbije.

U članu 8 Opštih principa tog Plana posvećenom ekonomskim i imovinskim pitanjima navodi se:

„Nepokretna i pokretna imovina SFRJ ili Republike Srbije koja se nalazi na teritoriji Kosova u vreme ovog rešenja treba da se prenese na Kosovo“.

U Aneksu VII  član 1 Ahtisarijevog plana se dalje navodi:

„Vlasnička prava u preduzećima u javnom vlasništvu (PJV)i odredjene obaveze , uključujući , ali ne ograničavajući se na prekorporacijske odgovornosti biće prebesena na Kosovo.Vlasnička prava i odredjene obaveze preduzeća u javnom vlasništvu , koja pružaju usluge samo u odredjenoj opštini ili ograničenom broju opština, naročito u oblasti snabdevanja vodom, otpada, navodnjavanja  ili grejanja biće prenesena na tu opštinu ili relevantne opštine“.

One thought on “Šta treba znati povodom odluke Prištine da nepokretnu državnu imovinu registruje na Kosovo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com