Vlada: Iskorenićemo bolest kvrgave kože goveda

Savetnik predsednika Vlade Republike Srbije za poljoprivredu Dragan Glamočić saopštio je danas da je Vlada formirala Operativni štab za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje bolesti kvrgave kože goveda, uz naglasak da su nadležne institucije potpuno spremne da odgovore tom izazovu.

bolest kvrgave kože goveda

Glamočić je u izjavio u Vranju, gde je održana prva sednica ovog štaba, da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine proglasilo teritorije opština Bujanovac i Bosilegrad zaraženim područjima, a teritoriju Pčinjskog upravnog okruga ugroženim područjem od ove zarazne bolesti.

On je apelovao na vlasnike životinja da sumnjive slučajeve blagovremeno prijave lokalnim veterinarskim stanicama, uz napomenu da će u slučaju potvrde bolesti i uništavanja zaraženih životinja nastala šteta u najkraćem roku biti nadoknađena iz budžeta Srbije.

Prema njegovim rečima, ključne mere za suzbijanje bolesti su rana identifikacija, zabrana kretanja, sprečavanje ilegalnog transporta životinja i uništavanje zaraženih goveda.

Mere se, kako je objasnio, sprovode u skladu sa standardima i preporukama Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) i Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Glamočić, koji je i predsednik pomenutog operativnog štaba, naglasio je da će Vlada za sprečavanje daljeg širenja virusa koristiti pomoć EU u vidu stručne pomoći, isporuke dijagnostičkih sredstava i vakcina.

U radu  Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje „nodularnog dermatitisa“ učestvuju predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Ministarstva zdravlja.

Takođe, u njemu su zastupljeni i predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, kao i predstavnici fakulteta, naučno-istraživačkih institucija i Privredne komore Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com