Zakon o komunalnim delatnostima dobio podršku Komisije za zaštitu konkurencije

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Nacrt izmena i dopuna zakona o komunalnim delatnostima dobio saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije.
Srbija
U saopštenju se navodi da je ta komisija, u mišljenju dostavljenom Ministarstvu kao predlagaču navedenog propisa, navela da je saradnja na izradi ovog zakona sa Ministarstvom najbolji primer zajedničkih napora usmerenih na izradu najkvalitetnijih propisa kojima će se na tržištu obezbediti efikasna konkurencija koja treba da doprinese ekonomskom napretku i dobrobiti društva, naročito krajnjeg potrošača.
Komisija navodi i da je predlagač zakona, odnosno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture „prihvatio primedbe i predloge“ koje su se odnosile na ranije planirane odredbe kojim bi Privredna komora Srbije utvrđivala ispunjenost uslova za obavljanje komunalnih delatnosti.
Novim predlogom ovaj posao biće poveren međuresornoj radnoj grupi.
U aktuelnom nacrtu izmena Zakona o komunalnim delatnostima, promenjen je deo koji obuhvata delatnosti pogrebnih usluga i obezbeđena je ravnopravnost i privatnih i javnih preduzeća koja se na tržištu bave ovom delatnošću. Tako je ova oblast podeljena na dve delatnosti: upravljanje grobljima i pogrebna delatnost.
Sva privatna i javna preduzeća moći će da se bave ovim poslovima po ispunjavanju jasno definisanih uslova koja će biti propisana zakonom i podzakonskim aktima.
Novina ovih izmena zakona je i upravljanje i održavanje grobalja za kućne ljubimce, čime će takođe moći da se bave svi koji ispune propisane uslove. Izmene zakona podržali su predstavnici privatnih pogrebnika.
Nakon mišljenja Komisije očekuje se da nova vlada Srbije, a potom i parlament usvoje izmene ovog, za građane Srbije, izuzetno važnog zakona, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com