Kina će povezati Srbiju sa EU

Upravo tako je predsednik Srbije Tomislav Nikolić okarakterisao projekat modernizacije železničke pruge Beograd – Budimpešta, koja će biti urađena zahvaljujući kineskom kreditu, a sprovećšće je kineska kompanija.

Nikolić je izjavu „Tom prugom će Kina povezati Srbiju sa Evropskom unijom“ dao tokom sastanka sa Si Sianpingom, zamenikom direktora Državnog komiteta za razvoj i reforme Kine.

Predsednik Srbije je dodao da je Kina „dobrodošla da završi infrastrukturne projekte u Srbiji“, dok je Si Sianping rekao da je cilj kineske strane da radovi na pruzi Beograd – Budimpešta počnu ove godine, a da se projekat realizuje u potpunosti do 2017. godine.

Pruga Beograd – Budimpešta danas je bila centralna tema i u Vladi Srbije. Tamo su predstavnici Srbije, Mađarske i Kine potpisali Trilateralni plan saradnje o izgradnji i modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta.

Predstavnica Srbije, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je najavila da studija izvodljivosti biti gotova do kraja juna, čime će biti utvrđen tačan način finansiranja, a nakon toga se može početi sa radovima, najverovatnije krajem godine.

Kada je način finansiranja ovog projekta u pitanju, predsednik Skupštine Železnice Srbije Zoran Anđelković smatra da bi lizing bio idealno rešenje.

Podsetimo, kineski premijer Li Kećijang je tokom nedavnog boravka u Beogradu najavio da će pruga Beograd – Budimpšeta biti modernizovana u roku od dve godine i da će se vozovi njome kretati brzinom od 200 kilometara na sat.

Menadžer za komunikacije Kinesko jugoistočno evropske poslovne asocijacije (CSEBA) Siniša Malus je u nedavno datom intervjuu portalu Ekonomske Vesti na mogućnost da Evropska unija stopira ovaj posao rekao da su administracije u Mađarskoj i Srbiji „svesne da moraju misliti prvenstveno o svojim interesima, što god im neko drugi iz Brisela bude savetovao„.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com