Cene lekova snižene od 10 do 62 odsto

M inistarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštili su da je od 1. januara počela primena nove liste lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, koju je doneo RFZO, kao i primena Odluke o najvišim cenama lekova, koju je donela Vlada Republike Srbije.

U zajedničkom saopštenju navodi se da nova lista lekova, koja se primenjuje od početka ove godine, sadrži oko 250 novih lekova, uglavnom generičkih, čime je osiguranim licima omogućen širi obim prava u pogledu dostupnosti lekova od većeg broja različitih proizvođača, kao i dostupnosti potpuno novih lekova za lečenje Parkinsonove bolesti i shizofrenije.

Za skoro polovinu od ukupnog broja lekova sa liste lekova, cene lekova u ovoj godini su snižene i ta sniženja se kreću u rasponu od 10 odsto do 62 odsto u odnosu na cene koje su važile u 2014. godini.

Sniženi su lekovi u svim terapijskim grupama, tako da će primena ove liste lekova dovesti do značajno manjeg izdvajanja finansijskih sredstava za lekove i od strane RFZO-a, kao i građana u 2015. godini.

Spisak lekova koji su pojeftinili možete pogledati OVDE.

Međutim, sa takozvane pozitivne liste lekova RFZO je skinuo više od 120 lekove, koje će građani od sada morati da plaćaju po punoj ceni, a Ministarstvo zdravlja to nije saopštilo. Među tim lekovima nalaze se oni za psihijatrijske bolesnike, kardiovaskularne bolesnike, HIV pozitivne, citostatici, a i pentaksim, vakcina za bebe!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com