Radove na koridorima izvoditi i u noćnoj smeni

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je sinoć domaćim građevinarima da treba da iskoriste povoljne vremenske prilike i radove na koridorima 10 i 11 izvode i danju i noću, jer će na taj način povećati efikasnost najmanje za 30 odsto.

zoka

Mihajlović je prilikom noćnog obilaska radova na Koridoru 11, na deonici Lajkovac–Ljig, objasnila da bi u tom slučaju dnevno moglo da se izgradi 500 do 700 metara više saobraćajnica nego do sada, što bi na nedeljnom i mesečnom nivou značajno povećalo učinak i efikasnost.

Ona je uputila poziv i svim drugim izvođačima da preuzmu taj model, s obzirom na to da su Srbiji potrebni i Koridor 10 i Koridor 11, a domaće kompanije su vredne, sposobne, stručne i mogu da obave sve građevinske poslove.

Za 120 dana, koliko prosečno traje građevinska sezona, radom i u noćnoj smeni moglo bi da se uradi bar 30 odsto više ukoliko se ima u vidu da je za to vreme projektovano da se izgradi 120 kilometara autoputa, ukazala je ministar.

Mihajlović je prilikom obilaska gradilišta Pepeljevac, gde se vadi kamen koji se koristi kao podloga za autoput na Koridoru 11, istakla da je to jedino gradilište u Srbiji gde se radi 24 sata i da je ponosna na tu činjenicu jer na ovaj način pokazujemo da srpski podizvođači na čelu sa „Energoprojektom“, zajedno sa glavnim izvođačem radova, mogu da rade neprekidno.

Prema njenoj oceni, gradilište u Pepeljevcu, gde je danonoćno angažovano više od 300 ljudi, jeste primer koji može pozitivno da utiče i pomogne svim izvođačima i podizvođačima radova na gradilištima u zemlji.

Početni zaostatak u izvođenju radova, naročito tokom prošlogodišnjih poplava, biće sigurno nadoknađen ove godine, istakla je ona i podsetila na to da će deonica koju radi kineska kompanija „Šandong hajspid grupa“ biti završena 2017. godine, a deonica koju izvodi azerbejdžanski „Azvirt“ do kraja 2016. godine.

Mihajlović i generalni direktor „Energoprojekta“ Vladimir Milovanović obišli su tokom noći i gradilište tunela Brančić, gde se danonoćno probijaju dve tunelske cevi koje će biti duge po 940 metara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com