Dačić na konferenciji o trgovini naoružanjem u Kankunu

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće na Prvoj konferenciji država strana Ugovora o trgovini naoružanjem (ATT), koja će se ove godine održati od 24. do 27. avgusta, u Kankunu u Meksiku.

ivica

Na Visokom segmentu ovog međunarodnog skupa, koji se održava 24. avgusta, učestvovaće ministri spoljnih poslova i drugi visoki zvaničnici strana ugovornica pomenutog ugovora.

Pored učešća u radu Visokog segmenta konferencije, Dačić će imati susrete sa ministrima spoljnih poslova Meksika, Luksemburga, Gvatemale, Jamajke, Trinidada i Tobaga, kao i susrete u okviru konferencije sa ministrima drugih latinoamaričkih i karipskih država.

Značaj ove konferencije ogleda se u tome što se održava na visokom nivou prvi put nakon što je Ugovor o trgovini naoružanjem stupio na snagu 24. decembra 2014. godine.

Ugovor je prvi međunarodno pravni instrument kojim se definišu principi i kriterijumi kojima se države učesnice rukovode prilikom odobaravanja transfera konvencionalnog naoružanja.

Ovaj međunarodni ugovor istovremeno predstavlja zajednički doprinos država unapređenju globalnog mira i bezbednosti, kao i poštovanja obaveza iz drugih međunarodnih instrumenata u oblasti međunarodnog humanitarnog prava, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com