HSBC skandal: Srbija nema ovlašćenja da traži podatke

Srbija nije i neće tražiti od švajcarskog ogranka HSBC banke podatke o klijentima iz naše države koji se nalaze na spisku osoba za koje se sumnja da su sakrile novac u toj banci, rečeno je portalu Ekonomske Vesti u Ministarstvu finansija.

„Uprava za sprečavanje pranja novca nema ovlašćenja da traži podatke od finansijske institucije druge države, već samo od finansijske institucije registrovane u Srbiji. Uprava može tražiti podatke od državnih organa druge države koji se bave sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorizma, ali i to samo u slučaju da postoji osnov sumnje u pranje novca ili finansiranje terorizma u vezi sa konkretnim licem ili transakcijom“, istakli su u Ministarstvu finansija.

Ipak, Uprava za sprečavanje pranja novca će „u okviru svojih ovlašćenja, sarađivati sa drugim državnim organima u proveravanju ovih informacija i iznalaženju adekvatnog kanala za međunarodnu razmenu informacija kako bi se navodi o skrivanju novca na tajnim računima, kao i razlozi za takvo postupanje proverili“.

Podsetimo, u dokumentima koji su 2007. godine ukradeni iz HSBC banke navodi se da 38 osoba povezanih sa Srbijom na tajnim računima u toj banci ima ukupno 46,6 miliona dolara.

Hrvatska je u ovom slučaju odmah od HSBC banke zatražila podatke o računima njenih građana koji se nalaze na dokumentima u okviru takozvanog „Swissleaks-a“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com