Inspekcija: Pet proizvođača ubacuje surogat u kafu

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštila je da je od 126 kontrolisanih subjekata koji proizvode i u promet stavljaju proizvode od kafe pet koristilo surogate u proizvodima od ove biljke.

kafa

U saopštenju se navodi da su neodgovorni proizvođači time potrošače dovodili u zabludu, jer su umesto pržene mlevene kafe kupovali prženu mlevenu kafu sa surogatom.

Kod svakog drugog subjekta utvrđena je određena neusaglašenost, a u devet slučajeva su to bile neprihvatljive neusaglašenosti, kojima je rešenjem inspektora zabranjen promet.

Prisustvo surogata u kafi utvrđeno je kod sledećih proizvođača: SZTGUR „Biseri“ iz Orašca, „Sandra prestiž plus“ doo iz Aranđelovca, „Marko kafa“ doo iz Kragujevca, Z. T. R. i agencija „Fontana fruit, ADDS“ iz Pančeva, kao i „Centar M“ iz Kikinde.

Prema Pravilniku o kvalitetu sirove kafe, proizvodima od kafe, surogatima od kafe i srodnim proizvodima, propisano je da ukoliko se surogati koriste, proizvođač je dužan da to i naznači na deklaraciji.

Rešenjem inspektora izriče se zabrana prometa kafe koja sadrži surogate, a da proizvođač to nije naznačio u deklaraciji.

Poljoprivredni inspektori su u okviru svojih nadležnosti obavili kontrole kod subjekata proizvođača proizvoda od kafe s ciljem provere uspostavljenog sistema bezbednosti hrane po principima HACCP i uslova higijene i sledljivosti.

To uključuje i uzorkovanje na prisustvo surogata i usklađenost deklaracije sa važećim Pravilnikom, proveru poslovanja subjekata sa spiska dostavljenog kao prijava od strane NOPS-a, i proveru obezbeđenja dokaza o bezbednosti i kvalitetu proizvoda koje subjekti obezbeđuju samokontrolom.

Kontrole su rađene u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o nadzoru nad prehrambenim proizvodima biljnog porekla, kao i važećim podzakonskim aktima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com