Kesić: Priština želi da pokaže da može sama da odlučuje

Politički analitičar Obrad Kesić izjavio je za portal Ekonomske Vesti da Vlada Kosova privatizacijom Trepče želi da pokaže da može da stvara nove realnosti jednostranim odlukama i da će ona nastaviti tako da se ponaša jer ima podršku Sjedinjenih Američkih Država i većeg dela Evropske unije.

„Vlada Kosova se već duže vreme ponaša kao da nema nikakve obaveze po međunarodnom zakonu i da može da stvara nove realnosti jednostranim odlukama Skupštine i Vlade. Jednostavno pokazuje da želi da stvori novi okvir za buduće pregovore između Beograda i Prištine. Takođe, želi da pokaže da nema nikakve obaveze prema rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, koja jasno govori o tome da se ništa ne može rešiti bez dogovora“, rekao je Kesić.

On je dodao da ne veruje da su Beograd i Priština postigli neki tajni dogovor u vezi Kombinata Trepča.

„Teško je za mene da govorim o tome zato što ja nemam nikakve specifične informacije u vezi sa tim. Ja sumnjam u to, zato što vi dobro znate kad god Priština vidi da ima neku korist oni obelodane delove sporazuma ili tumačenje sporazuma. U ovom slučaju nisam video da se oni hvale na bilo koji način da postoji dogovor sa Beogradom oko Trepče. Pre će biti da oni kroz ovu akciju žele da postave novu realnost i da primoraju Beograd da prihvati nešto što je već učinjeno.“

Da podsetimo, juče je na sednici Predsedništva Skupštine Kosova doneta odluka da se ubrza rad na pretvaranju Trepče u javno preduzeće.

Rudarski gigant Trepča, koji je od samoproglašenja nezavisnosti Kosova podeljen na južni, pod kontrolom Prištine, i severni deo, pod kontrolom Srba sa severa Kosova, nalazi se u katastrofalnom stanju i duguje, tvrde stručnjaci, više nego što vredi.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com