Ljajić Kazahstanu: Pustite Fijat u Carinsku uniju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ponovio je danas zahtev premijeru Kazahstana Karimu Masimovu za izvoz 5.000 automobila proizvedenih u Srbiji na tržište Carinske unije.

Rasim i Kazahstanci

Ljajić je, nakon sastanka u Astani, rekao da je Kazahstan do sada bio jedina zemlja Carinske unije, koju čine još i Rusija i Belorusija, koja se tome protivila jer je htela da zaštiti domaću proizvodnju.

Premijer Kazahstana nam je obećao da će još jednom razmotriti taj zahtev i učiniti sve što može da odluka ove zemlje bude pozitivna, naveo je potpredsednik Vlade Srbije.

Kada je reč o ekonomskim odnosima dveju zemalja, za Srbiju je trenutno najbitnije to što je ovo pitanje ponovo vratila za pregovarački sto, dodao je on.

Prema njegovim rečima, druga ključna tema u današnjem razgovoru odnosila se na formiranje zajedničkih preduzeća, posebno u oblasti poljoprivrede i farmaceutske industrije, imajući u vidu interes i jedne i druge strane i komplementarnost obe privrede u ovim sektorima.

Zainteresovani smo i za povratak naše građevinske operative na tržište Kazahstana, na kojem će biti mnogo više prisutna nego do sada, pri čemu ćemo u tom kontekstu organizovati jedan sastanak, objasnio je Ljajić.

On je podvukao da je plan da naše građevinske firme dođu u Kazahstan kako bi razgovarale o mogućnosti da učestvuju na tenderima u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

Ljajić je izneo uverenje da će ova poseta predstavljati dobar uvod u predstojeću posetu premijera Aleksandra Vučića Kazahstanu, kao i u dolazak predsednika te zemlje Nursultana Nazarbajeva u Srbiju tokom juna.

Potpredsednik Vlade Srbije se tokom boravka u Astani sastao i sa ministrom ekonomije Kazahstana Jerbolatom Dosajevim i ministrom investicija i razvoja Asetom Isekeševim.

Delegaciju Srbije, koju predvodi Ljajić, čine i generalni direktor „HIP Petrohemija Pančevo“ Velimir Unković, generalni direktor „MSK Kikinda“ Mirko Latinović i zamenik direktora „HIP Azotara Pančevo“ Miljan Đurović.

Oni su sa partnerskim kompanijama iz Kazahstana razgovarali o mogućnostima učešća tih firmi u revitalizaciji petrohemijskog kompleksa u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com