Postignut dogovor o osnivanju Fonda za zapadni Balkan

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je na sastanku Višegradske grupe i zemalja zapadnog Balkana u Pragu postignut dogovor o osnivanju Fonda za zapadni Balkan.

Joksimović

Joksimović je istakla da je tokom dvodnevnog skupa bilo reči o svim najvažnijim temama – od daljeg proširenja EU, preko regionalne saradnje i migrantske krize, do izveštaja Evropske komisije (EK) o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata.

Ministar je navela da bi Fond za zapadni Balkan trebalo da predstavlja dodatni okvir za civilna društva i građane, koji se često pitaju zašto je uopšte važno da se ide u Evropsku uniju.

Cilj ovog fonda, kako je objasnila, jeste da se unapredi kvalitet života stanovništva zapadnog Balkana i podstaknu evropske integracije kroz finansiranje projekata civilnog društva i pojedinaca u oblastima kulturne saradnje, razmene mladih, nauke, obrazovanja i održivog razvoja.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije je, uz Sporazum o osnivanju Fonda, priložila i tekst Deklaracije o statusnoj neutralnosti Kosova.

Joksimović je istakla da je važno i to što su zemlje Višegradske grupe prepoznale potrebu da se proširenje vrati u fokus interesovanja EU i da taj proces ne bude zaboravljen zbog brojnih izazova koje ima sama Unija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com