Oduzimanje domena portalu Aleksinac.net: RNIDS nenadležan, a komunalci?

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) proglasio se nenadležnim u slučaju odluke Komunalne inspekcije Opštine Aleksinac da portalu Aleksinac.net zabrani korišćenje tog imena.

Kako su u RNIDS-u rekli za Udruženje novinara Srbije, oni nisu nadležni za generičke domene kao što su .com, .org i .net.

„Domaći domen sa imenom opštine ili grada može dobiti samo lokalna samouprava, a kada je reč o međunarodnim domenima, tu prestaje naša nadležnost. Za njih, u principu, niko nije nadležan“, rekli su u RNIDS-u.

Da cela situacija za svakako čudnu odluku opštine Aleksinac, pogotovo u momentu kada se lokalni mediji bore za goli život, bude još komplikovanija vlasnik sajta Aleksandar Gvozden je vlasništvo nad sajtom preneo na osobu u inostranstvu. U ovom slučaju opština Aleksinac svakako će imati poteškoća da, kao što stoji u rešenju komunalnog inspektora Danijele Novaković, rešenje izvrši administrativnim putem.

Gvozden je rekao da je uložio prigovor Skupštini opštine na rešenje o zabrani upotrebe imena Aleksinac u nazivu sajta i domenu, ali je i doveo u pitanju nadležnost Komunalne inspekcije u ovom slučaju.

„Najpre, Zakonom o komunalnim delatnostima ovaj predmet ne spada u komunalne delatnosti. Nije mi dostavljen Zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju, iako to pomenuti Zakon nalaže. Voleo bih da u tom zapisniku vidim kako je utvrđeno vlasništvo nad sajtom, čime se definiše „naziv sajta“ u tehničkom i pravnom pogledu. Zatim, nije mi jasno kojim aktom Komunalni inspektor, Skupština opštine ili Opštinsko veće ima nadležnost nad međunarodnim TLD (top-level domain prim.aut). To je kao kada bi vam neko zabranio da otvorite firmu u SAD, Nemačkoj ili bilo gde u svetu. Rok u Rešenju „Odmah“ je nejasan. Naime, svaka radnja ima svoj period izvršenje. Uraditi nešto „odmah“ u leksičkom smislu je stvar dogovora, u pravnom smislu spada u torturu“, napisao je Gvozden u otvorenom pismu objavljenom na portalu Aleksinac.net.

Inače, kako je portalu Ekonomske Vesti rečeno u Udruženju novinara Srbije, portal Aleksinac.net nije registrovan kao medij, ali je Gvozden objasnio da to nije bilo moguće uraditi jer je zbog odluke Opštinskog veća da mu se ne odobri korišćenje imena odlučio „otuđi sajt“ na osobu u inostranstvu.

Untitled

Od danas na informativnom portalu Aleksinac.net, u čijem opisu piše „nezvanični i nezavisni portal Aleksinčana“, ime sajta je zamagljeno uz obrazloženje da je SO Aleksinac odbila da saglasnost na upotrebu imena opštine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com