Ova preduzeća odlaze u stečaj

Vlada Srbije odlučila je da u 188 preduzeća prekine privatizacioni postupak i da u njima pokrene stečaj. Postoji nekoliko razloga za stečaj u tim preduzećima, a najčešći je to što ona de fakto i ne postoje, odnosno nemaju niti jednog zaposlenog.

Ministarstvo privrede je saopštilo koji su uslovi za odlazak u stečaj:

– neobavljanje delatnosti u periodu dužem od šest meseci
– nepostojanja interesa za privatizaciju
– bez zaposlenih u periodu dužem od šest meseci
– nije doneta odluka o modelu i metodu privatizacije po isteku roka člana 21. Zakona
– nije usvojen program zbog nepostojanja saglasnosti poverilaca u skladu sa članom 50. Zakona
– drugi slučajevi predviđeni Zakonom o stečaju

Od 188 preduzeća u kojima će biti pokrenut stečaj čak 136 ima do pet zaposlenih, od čega u 76 preduzeća zvanično niko ne radi. U ostala 52 preduzeća ima više od pet zaposlenih i u njima će stečaj biti pokrenut nakon isteka obaveznog roka za sprovođenje postupka za rešavanje viška zaposlenih.

„Sva ostala preduzeća koja imaju poslovni kapacitet moći će da iskoriste unapređen mehanizam Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) za ponovno oživljavanje ili novu privatizaciju iz stečaja“, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Vlada Srbije je obezbedila sredstva za socijalne programe za oko 5.000 zaposlenih koji će u ovom postupku ostati bez posla.

Svoja prava, zaposleni koji dolaze iz preduzeća u stečaju, mogu da ostvare i kod Nacionalne službe za zapošljavanje – kroz novčanu nadoknadu u iznosu od 50 odsto prosečne zarade u poslednjih šest meseci, a imaju i pravo na isplatu iz Fonda solidarnosti.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com