Poslovni rezultati javnih preduzeća bolji od planiranih

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je analiza poslovanja javnih preduzeća koje je sprovelo to ministarstvo pokazala da su preduzeća u prvom kvartalu ove godine ostvarila poslovni rezultat bolji od planiranog.

privreda

Analizom planiranih i ostvarenih rezultata utvrđeno je da je 36 republičkih javnih preduzeća, čije poslovanje prati Ministarstvo privrede, ostvarilo poslovne prihode koji su za 0,52 odsto veći od planiranih, kao i poslovne rashode koji su za 5,1 odsto manji od planiranih.

Broj zaposlenih je manji za tri odsto od broja koji je planiran programima poslovanja, dok su sredstva za isplatu zarada manja za devet odsto.

Javna preduzeća koja su ostvarila poslovne pokazatelje bolje od planiranih su „Elektromreža Srbije“, „Pošta Srbije“, „Jugoimport – SDPR“ i „Skijališta Srbije“, dok su „Železnice Srbije“ imale za sedam odsto manji gubitak od planiranog.

Vlada Srbije je, na predlog resornog ministarstva, u novembru prošle godine javnim preduzećima dala jasno uputstvo u 19 tačaka za izradu poslovnih planova i smernice za ostvarivanje ušteda.

Ovakva analiza poslovanja javnih preduzeća radi se prvi put u Srbiji, objašnjava se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com