Prvulović: Priskuškuju nas, ali nismo zemlja prioritetnog značaja

Mi smo pokriveni, i to se tačno zna, odgovorio je na pitanje Ekonomskih Vesti „Da li se Srbija prisluškuje“ profesor doktor Vladimir Prvulović, stručnjak za industrijsku špijunažu.

„Naravno da smo i mi prisluškivani, i to preko mreže Ešelon – ispostava u Slavoniji, ali i preko drugih sistema. O tome postoje tragovi, ali mislim da mi nismo zemlja od prioritetnog značaja za obaveštajne službe SAD i drugih zemalja“, rekao je Prvulović.

Kada su naše kompanije u pitanju, Prvulović ističe da one pre svega moraju da imaju  „dovoljnu bezbednosnu kulturu i da imaju, pre svih velike kompanije koje učestvuju u preraspodeli nekog međunarodnog tržišta, makar individualne službe za ekonomske-obaveštajne aktivnosti“

„Ukoliko to nemaju, te da kažem službe za ekonomsku špijunažu, onda moraju takve podatke da naručuju od Stratfora i drugih kompanija koje se bave prikupljanjem podataka u interesu naručioca, odnosno klijenata“, dodaje Prvulović.

U Sloveniji je nedavno smenjen ministar odbrane Janko Veber i to zbog ispitivanja bezbednosnih rizika prodaje telekomunikacione strukture strancima, što i nama predstoji kada je Telekom Srbija u pitanju. Veber je tvrdio da je da građani, ali i poslanici, nisu obavešteni o razmerama tih rizika. Međutim, Prvulović smatra da ti rizici nisu veliki jer je danas „skoro nemoguće zaštititi se“.

„Već sama ideja da se nacionalne telekomunikacione kompanije prodaju na javnim tenderima strancima ili svim zainteresovanima nosi određene rizike. Međutim, danas bi vam pripadnici obaveštajnih službi rekli da je skoro nemoguće zaštititi se, pogotovo iz pozicije jedne male zemlje kao što je naša, od mreža za nadgledanje, prisluškivanje ili hvatanje interesantnih podataka tih velikih i dobro organizovanih službi i sistema. Prema tome, ja ne vidim da je to neki strašno veliki rizik, bilo bi bolje, naravno, kada bi mogli da sačuvamo sve svoje telekomunikacione i druge važne podatke za sebe, međutim, u ovom premreženom, globalizovanom svetu to je skoro nemoguće i mi nemamo dovoljno ni sredstava, ni sofisticiranih službi kako bi se sasvim zaštitili“, zaključuje profesor doktor Vladimir Prvulović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com