Srbijagas: Razdvajanje po pravilima EU

Javno preduzeće Srbijagas saopštilo je da je predložilo model razdvajanja energetskih delatnosti u okviru holdinga na koji do danas nije dobilo nijedno negativno mišljenje Evropske komisije ni Energetske zajednice.

U saopštenju Srbijagasa koje je potpisao generalni direktor Dušan Bajatović navodi se da se po tom modelu formiraju zasebna, zavisna pravna lica koja su vlasnici sredstava i raspolažu imovinom u poslovne svrhe, čime se u potpunosti postiže uskladjenost sa Trećim energetskim paketom EU.

„Kompletan materijal opisa načina i predvidjenih vremenskih rokova primene razdvajanja delatnosti dostavljen je Evropskoj komisiji i Energetskoj zajednici. Do današnjeg dana Srbijagas nije dobio nijedno negativno tumačenje predloženog koncepta“, navodi se u saopštenju.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač rekao je u utorak u Beogradu da je razdvajanje delatnosti u Srbijagasu zvaničan uslov Evropske komisije za dalje približavanje Srbije EU.

Kopač je rekao da je Energetska zajednica pokrenula prekršajni postupak protiv Srbije zbog toga što Srbijagas nije razdvojen na operatera transportnog sistema i snabdevača gasom, i podsetio da je Srbija na Ministarskom savetu prošle sedmice u Kijevu osudjena zbog toga.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com