Transparentnost Srbija: Nismo videli zakon o lobiranju

Izvršni direktor NVO Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić rekao je za Ekonomske Vesti da nije video nacrt zakona o lobiranju i dodao da lobiranje može biti korupcija, ali i ne mora.

„Sve zavisi kako se napravi. Lobiranje može biti i jedno i drugo, može biti u vezi sa korupcijom, a i ne mora da bude. A kada je reč o samom zakonu zavisi kako se napiše“, rekao je Nenadić.

On smatra da u Srbiji postoji lobiranje, ali da je to za javnost nepoznanica zato što organi, a ni izvršne ni zakonodavne vlasti, ne informišu javnost o svojim aktivnostima.

„Ima nekoliko slučajeva koji su pomenuti u javnosti gde se zna da su vođeni neki razgovori zainteresovanih strana pre donošenja zakona ili nekih odluka. Recimo povodom duvanskih aktivnosti. Imate lobiranje u parlamentu, a pre toga dogovor u ministarstvu finansija sa duvanskim kompanijama o tome kolike će biti akcize. To je direktan primer uticaja na proces donošenja odluka“, rekao je Nenadić.

Podsetimo, kako je javila Radio-televizija Srbije, Nacrt zakona o lobiranju je gotov i sada se čeka saglasnost Organizacije za borbu protiv korupcije (GRECO) Saveta Evrope pre nego što Vlada Srbije taj zakonski akt pošalje u skupštinsku proceduru.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com