Ministri Srbije i Kosova o Trepči

Zbog namere Prištine da izmeni Zakon o javnim preduzćima, čime bi rudarski kompleks Trepča postao javno preduzeće, u Vladi Srbije biće održana konferencija za novinare predstavnika Republike Srbije i Republike Kosovo.

U ime Vlade Srbije novinarima će se obratiti Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Željko Sertić, ministar privrede, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Članovi Vlade Kosova, koji će u Beogradu pričati o nameri Prištine da podržavi Trepču, su zamenik premijera Branimir Stojanović, ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović i ministar za administraciju i lokalnu samoupravu Ljubomir Marić.

Politički analitičar Obrad Kesić ranije je za portal Ekonomske Vesti izjavio da Vlada Kosova privatizacijom Trepče želi da pokaže da može da stvara nove realnosti jednostranim odlukama i da će ona nastaviti tako da se ponaša jer ima podršku Sjedinjenih Američkih Država i većeg dela Evropske unije.

S druge strane, Rada Trajković, istaknuta predstavnica kosovskih Srba, za naš portal je izrazila sumnju da postoji tajni sporazum Beograda i kosovskog premijera Ise Mustafe o Trepči.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je namera Kosova da prisvoji Kombinat Trepča ozbiljan problem i poteškoća za Srbiju, dok je Đurić rekao da će Vlada Srbije znati kako da zaštiti svoju imovinu na KiM, ali nije precizirao kako.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com