U pripremi plan za reorganizaciju fabrike Prva petoletka

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da ima zainteresovanih investitora za drugi krug privatizacije tri fabrike koje su izdvojene iz sastava Prve petoletke iz Trstenika, uz najavu da će do kraja oktobra biti donet plan koji će odrediti sudbinu svakog od preduzeća iz sastava te kompanije.

Prva petoletka

Sertić je prilikom obilaska fabrike Prva petoletka istakao da u prvom krugu nije bilo interesovanja za privatizaciju tih preduzeća, ali i napomenuo da je danas tu fabriku posetila delegacija zainteresovanih stranih investitora.

On je predočio da će biti napravljen precizni plan za svako od 13 preduzeća iz sastava Prve petoletke, pri čemu će se tačno znati koja od njih će ići u stečaj, a koja u reorganizaciju.

Za ona preduzeća koja imaju tržište i obrtna sredstva priprema se plan reorganizacije, a država će se obavezati na to da kroz smanjenje svojih potraživanja pomogne u tom procesu, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, za preostala preduzeća ići će se na model radnog stečaja, tako da zaposleni uzmu otpremnine, a da nakon toga eventualno strateški partner zakupi opremu i zaposli deo radnika.

Sertić je naglasio da se ne sme čekati kraj maja naredne godine, kada ističe rok za njihovu zaštitu od poverilaca, da se reši sudbina tih preduzeća, jer će ona nakon tog roka biti izložena tržišnim uslovima.

On je preneo da su direktori Prve petoletke dobili zadatak da u toj fabrici sačuvaju svako radno mesto koje je opravdano, i istovremeno ukazao na značaj stručnih radnika sa višegodišnjim iskustvom na proizvodnji pneumatske i ostale opreme za velike inostrane kompanije.

Sertić je podsetio na to da je Prva petoletka u grupi 17 preduzeća u restrukturiranju za koje je produžen rok za zaštitu od poverilaca do kraja maja naredne godine.

Prema njegovim rečima, cilj je bio da se taj period iskoristi na najbolji način kako bi se izvršila racionalizacija poslovanja i preduzeća pripremila za prodaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com