Vlada Kosova i zvanično izuzela Trepču iz Zakona o javnim preduzećima

Rudarski kompleks Trepča i zvanično je izuzet iz Predloga zakona o izmenama Zakona o javnim preduzećima, odlučila je Vlada Kosova na drugoj današnjoj sednici.

U novom Predlogu zakona o izmenama Zakona o javnim preduzećima, kojim je inače ostavljena mogućnost Skupštini Kosova da na zahtev Vlade Kosova određena društvena preduzeća pretvori u javna, predviđeno je da se pitanje Trepče uredi posebnim zakonom.

Podsetimo, Skupština Kosova je jutros trebalo da donese prvobitni Predlog zakona o izmenama Zakona o javnim preduzećima, kojim bi Trepča postala javno preduzeće. Nakon oštrih protesta Beograda i, kako je istakao premijer Srbije Aleksandar Vučić, razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice, Vlada Kosova je odustala od tog rešenja.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, rekao je da će svako buduće rešenje za Trepču zahtevati i saglasnost opština sa većinskim srpskim stanovništvom, a na čijim teritorijama se nalazi ovaj rudarski kompleks. Tu informaciju prvi je objavio prištinski portal Koha.net.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com