Vujović: Povećanje plata i penzija do kraja godine

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da očekuje da će do kraja godine biti povećane plate i penzije, ali i ukazao na to da one neće u punom iznosu biti vraćene na pređašnji nivo.

vujović

Vujović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) istakao da je nakon šest meseci primene mera fiskalne konsolidacije deficit budžeta manji od planiranog i dogovorenog sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Deficit iznosi samo jedan odsto BDP-a, što Srbiju, kako je naglasio, svrstava u pet odsto najuspešnijih zemalja u Evropi.

On je podsetio na to da je na početku fiskalne konsolidacije deo penzija smanjen za 5,8 ili šest odsto, a plate za 10 odsto, čime su ostvarene značajne uštede.

Sad mislimo da moramo da ponudimo građanima neku vrstu nagrade, naglasio je ministar i objasnio da će se do kraja godine, nakon druge revizije aranžmana sa MMF-om, koja će biti završena u septembru, znati preciznije da li je to i u kojoj meri moguće.

On je ponovio da je aranžman sa MMF-om napravljen kako bi se u budućnosti stvorila osnova za povećanje plata i penzija, i to ne do nivoa na kojem su bile, već i više, uz podsećanje na to da će Misija MMF-a boraviti u Srbiji od 20. avgusta do 2. septembra.

Prema njegovim rečima, usvajanje paketa finansijskih i ekonomskih zakona o kojima se trenutno raspravlja u Skupštini Srbije biće dobra priprema za predstojeću drugu reviziju aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Veliki deo onoga što je trebalo da uradimo za drugu reviziju je u pripremi, a značajan deo rešavamo i kroz ove zakone, zaključio je Vujović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com