DFRLab: Napad na Makrona krenuo iz SAD, dočekali ga Francuzi, prihvatili Rusi?

Navodnim hakerskim napadom na baze podataka pokreta farncuskog predsedničkog kandidata Emanuela Makrona bavi se sva svetska štampa. Niko sa sigurnošću ne može da kaže o čemu se tačno radi, ali je Makron dobio svetsku Internet promociju.

Frankfurter algemajne cajtung se poziva na istraživanje „Digital Forensic Research Lab“ pri Atlantskom savetu koji od petka uveče istražuje slučaj.

Prema tom istraživanju prvi je hakovane dokumente objavio korisnik Interneta pod imenom Emleaks na engleskom jeziku, a onda je novinar Džek Posobiek  prvi distribuirao hashtag zajedno s linkom ka hakovanim dokumentima u 14.49 sati po vremenu na Istočnoj obali. Prema Njujork tajmsu, Posobiek pripada „Alt-right“ pokretu u Americi i autor je desno-populističkog portala „The Rebel“. DFRLab tvrdi da je Posobiek u vreme američke predizborne kampanje radio u korist Donalda Trampa. On sam sebe predstavlja kao ponosnog člana pokreta „#SlavRight“ za koji DFRLab tvrdi da je nacionalistički slovenski pokret (u Americi?).

FAZ citira Njujork Tajms opisujući tehnologiju širenja ovakvih informacija Internetom:

Medju 100.000 tvit-informacija koje su od petka uveče u mreži, Posobiek je posle samo nekoliko sati bio osoba, posle Vikiliksa, najviše citirana na Tviteru. Povremeno i češće od Vikiliksa. Sam se Posobiek hvalio na svom Tviter nalogu: „Ova slika pokazuje ko vlada Tviterom“. DFRLab dokazuje i ulogu automatizovanih botova: Samo je Posobiekov tvit tokom prve minute retvitovan 15 puta, a tokom prvih pet minuta 87 puta.

Samo 90 minuta je prošlo od prvog Posobiekovog tvita pre nego što su ga prihvatile, po DFRLab, najagresivnije pristalice Marine Le Pen na društvenim mrežama @Messsmer i @AudreyPatriote.

E a dalje su ih, tvrdi DFRLab retvitovali „korisnici verni Kremlju bliskim RT News i Sputnjiku“.

Ali vest je kao požar zaplivala mrežama kad je prihvatio Vikiliks u 21.31 sat, ali uz istaknutu napomenu: „Mogla bi da bude šala. Istražujemo“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com