Ogledalce moje, najlepši narod koji je?

Čime se sve bave mediji – čudo jedno. Portal humorpro.ru poslužio se citatima umnih glava iz prošlosti, putopisaca i knjiga različite tematike da utvrdi koji narod važi za najlepši na svetu.

Citirali su čuvenog filozofa Emanuela Kanta, koji je, izmedju ostalog, poznat po tome da nije mrdnuo iz rodnog Keningsberga:

„Svi evropski putopisci, koji su boravili u Gruziji, jednoglasno priznaju lepotu i dražesnost čerkeskih i gruzijskih devojaka. Turci, Arapi, Persijanci, naravno, dele to mišljenje pa su svim srcem želeli da oplemene svoj narod gruzinskom krvlju, što je Persijancima pošlo za rukom“.

Isto je mislio i Čarls Darvin, pisac čuvenog „Porekla vrsta“ i putopisac:

„Opisujući Persijance drevni putopisac Čardin kaže: Njihova krv je sada krajnje obogaćena zahvaljujući čestim brakovima sa Gruzijcima i Čerkezima, dvema nacijama koje nadmašuju sve druge po lepoti. U Persiji teško da ima vidjenijeg čoveka kome majka nije bila Gruzijka ili Čerkeskinja“.

Portal citira i „Geografiju Ruske imperije 1892“:

„Gruzijci po spoljašnjosti spadaju medju najlepše narode na svetskoj kugli: visokog su rasta i čvrsto gradjeni, imaju nežnu i čistu boju lica, raskošnu kosu i velike oči. Gruzijci su srdačni, nežni i veoma gostoljubivi. Upadljiva je njihova strast ka igri i pesmi…“

Nemački antropolog Johan Fridrih Blumenbah pisao je : „Kavkaski tip – za izučavanje sam uzeo baš taj tip, planinski tip Kavkaza, zato što njegova južna varijacija daje najlepšu rasu ljudi, pod tom rasom ja pre svega podrazumevam Gruzijce“…

Dakle, slažete li se?

One thought on “Ogledalce moje, najlepši narod koji je?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com