SAD: 11 milijardera mlađih od 40

Na ovogodišnjoj Forbsovoj listi najbogatijih građana Amerike nalazi se 396 osoba, a među njima je i 11 milijardera mlađih od 40 godina.

Najbogatiji Amerikanac, mlađi od 40 godina, je osnivač i izvršni direktor Fejsbuka Mark Cukerberg sa 34,3 milijarde dolara. On ima 30 godina, oženjen je i nema dece. Studirao je na Harvardu, ali ga nije završio. Odlično govori kineski. Ukupno je 11. najbogatiji državljanin SAD.

Na 52. mestu među najbogatijim Amerikancima nalazi se Cukerbergov cimer sa Harvarda i treći zaposleni u Fejsbuku Dastin Moskovic. Njegovo bogatstvo je procenjeno na 8 milijardi dolara. Kao i Cukerberg, fakultet nije završio, ima 30 godina, oženjen je i nema dece. Fejsbuk je napustio 2008. godine i sada upravlja svojom softverskom firmom Asana.

Na 62. mestu sa 7,3 milijardi dolara je Jan Koum, 38 godina, neoženjen. Ovaj rođeni Ukrajinac emigrirao je sa majkom u SAD kad je imao 16 godina. Majka je radila kao bebisiterka, a Koum je bio čistač. Kada mu je majka obolela od raka živeli su od socijalne pomoći. Koum je oduvek imao talenat za kompjutere a 1998. godine se zaposlio u Yahoo-u, gde je radio devet godina. Sredinom 2009. godine pokrenuo je WhatsApp mobilnu aplikaciju za razmenu poruka, fotografija i video zapisa putem interneta na pametnim telefonima. Fejsbuk je u februaru ove godine kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara. Fakultet nije završio.

Na 82. mestu sa 5,9 miljardi dolara je Skot Dankan, 32 godine, neoženjen, suvlasnik „Enterprise Products Partners“. Skot je najmlađi potomak pokojnog Dena Dankana vlasnika više od 51 hiljade milja gasovodnih cevi.

Na 112. mestu je najmlađa samoostvarena milijarderka na svetu Elizabet Holms, 30 godina, 4,5 milijardi dolara, neudata. Napustila je fakultet Stenford na drugoj godini kako bi osnovala kompaniju za testiranje krvi „Theranos“, koja danas vredi 9 milijardi dolara, a gospođica Holms je vlasnik 50 odsto akcija.

Na 197. mestu je Šon Parker ko-osnivač Fejsbuka sa 3 milijarde dolara. On ima 35 godina, oženjen je i ima jedno dete. Završio je samo srednju školu.

Nikolas Vudman je na 201. mestu sa 3 milijarde dolara. Ima 39 godina, oženjen je, ima troje dece, a njegova kompanija GroPro se bavi proizvodnjom video kamera. Završio je Kalifornijski univerzitet nauke.

Na 213. mestu je Džon Arnold sa 2,9 milijarde dolara, ima 40 godina, oženjen je i ima dvoje dece. Vlasnik je hedž fonda „Centaurus Advisors“. Studirao je na Vanderbilt univerzitetu.

Su-osnivač i izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi je na 291. mestu sa 2,2 milijarde dolara. Dorsi ima 38 godina, nije oženjen i nema dece. Fakultet nije završio.

Na 343. mestu je direktor hedž fonda „Tiger Global Management“ Čejs Kolman III sa 1,88 milijardi dolara. Kolman ima 39 godina, oženjen je i nema dece. Završio je Vilijams koledž.

Robert Pera izvršni direktor tehnološke kompanije „Ubiquiti Networks Inc“ je na 352. mestu sa 1,84 milijarde dolara. Ima 36 godina, nije oženjen i nema dece. Studirao je na Klaifornijskom univerzitetu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com