Kolika je cena nafte potrebna pojedinim državama

Države proizvodjači nafte sa Bliskog istoka snažno su posle Arapskog proleća povećali svoje državne izdatke kako bi izbegle nemire kroz koje su prošli Egipat ili Tunis.

Ti su troškovi za poslednje tri godine porasli za oko 700 milijardi dolara (563,57 milijardi evra) i svake godine rastu za po 15 odsto.

Samo je Saudijska Arabija prošle godine na škole, bolnice, puteve i druge infrastrukturne projekte potrošila 263 milijarde dolara.

Tako da i sa sadašnjom cenom nafte na kraj mogu da izadju jedino Kuvajt, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je Saudijska Arabija na granici, a Oman, Irak, Alžir, Bahrein, Iran i Libija su već u problemu.

Pozivajući se na podatke Medjunarodnog monetarnog fonda i Blumberga, bečki dnevnik Prese navodi graničnu cenu izdržljivosti za budžete pojedinih država, a to je: Za Kuvajt 52,3 dolara za barel, za Katar 71,1, za UEA 74,3 dolara, za Saudijsku Arabiju 86,1, za Oman 101,6 dolara, za Irak 109,4 dolara za barel, za Alžir 112,8 dolara, za Bahrein 119,2 dolara, za Iran 130,5 dolar, a Libiji je da bi finansirala svoje troškove potrebna cena nafte od najmanje 184,2 dolara za barel.

Prema istom izvoru, prosečna cena nafte ove godine je bila 97 dolara za barel.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com