Novine kojima će Marin le Pen ukinuti subvencije

I u Francuskoj su mediji zavisni od budžetskog finansiranja. Na iste načine kao i kod nas.
Marin le Pen
I pre nego što su objavljeni prvi rezultati jučerašnjih pokrajinskih izbora u Francuskoj, list Glas severa iz regiona Nor-Pa de Kale, glavni grad Lil, objavio je preko cele naslovne strane naslov: Zašto se bojimo pobede Marin le Pen?
Marin le Pen, liderka radikalno desnog Nacionalnog fronta, najavila je da će tom listu ukinuti regionalne subvencije čim pobedi u regionu Nor-Pa de Kale. I juče je zauzela prvo mesto sa 42 odsto glasova i ogromnim izgledima da konačno pobedi u drugom krugu.
„Taj medij je kupljen od izvršne vlasti i došao je momenat da vrati ogromne subvencije koje je dobijao. Mi smatramo da 1,5 miliona evra koje su godišnje usmeravane u grupu Glas severa nisu u skladu sa regionalnim interesom jednog regiona u kome ima milion siromašnih. To je razlog što nas napadaju, oni brane svoje subvencije dok ima milion siromašnih u našem regionu“, govorila je liderka Nacionalnog fronta pred jučerašnji prvi krug regionalnih izbora.
Prenoseći spor izmedju lista i Le Penove, pariski list Mond tvrdi da ne postoje direktne regionalne subvencije za lokalne novine nego se one finansiraju iz takse koju plaćaju firme a ta je pomoć, prema Mondu, ista za celu teritoriju Francuske, te je regionalni organ vlast ne može ukinuti. Međutim, kaže Mond, postoji u Nor-Pa de Kale regionalna televizija (WEO) kojom upravlja više partnera među kojima su i region Nor-Pa de Kale, ali i grupa Glas severa koja u toj televiziji ima 35 odsto udela. E toj televiziji region daje 1,5 miliona evra godišnje za proizvodnju reportaža i dokumentarnih programa preko kojih region obaveštava građane o tome šta se u regionu događa, šta se radi i slično.
List Glas severa tvrdi da je budžet regiona 2,12 milijardi evra i da subvencije koje dobija televizija WEO čine samo 0,07 odsto regionalnog budžeta.
Medjutim, podseća Mond, ukoliko, a kako izgleda hoće, Marin Le Pen pobedi u Nor-Pa de Kale ona ima drugi način da kazni list Glas severa: tako što će ukinuti reginalni budžet za oglašavanje u lokalnim novinama. Na ime oglašavanja regionalnih vlasti, Glas severa je 2014. godine zaradio oko 630.000 evra i u tim novinama tvrde da im je to značajan, ali nije presudan izvor finansiranja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com