Vinci Construction opet među nama

Još jula ove godine ovdašnji mediji su najavili da nam iz Francuske stižu firme giganti kako bi investirali u Srbiju, a među njima je posebno navedena komanija Vinci Construction (Vansi konstriksion) zainteresovana za Aerodrom Beograd. Ta je vest kao top-vest objavljena u mnogim medijima i ovih dana.

Firma Vansi već je veoma poznata domaćoj javnosti mada pod drugim imenom. Pošto nije uspela u nameri da kupi beogradsku Mostogradnju, francuska firma Vansi 2004. godine je u Beogradu osnovala firmu Inter-most, koja je obavljala mnoge, mnoge poslove na izgradnji putne infrastrukture, između ostalog radila je i beogradsku Nemanjinu ulicu.

Firma, koja je zapošljavala oko 300 ljudi, 2009. godine je iznenada, „za 12 dana“, otišla u stečaj koji još nije okončan. Mediji su tada pisali da su dugovi firme četiri puta veći od imovine koja je za njom ostala.

Njen tada već bivši direktor Radoslav Milošević je medijima izjavljivao da račun firme nikad nije bio u blokadi, iako se njeno rukovodstvo žalilo na nenaplaćena potraživanja od države Srbije, niti je ijednog trenutka bila u opasnosti od stečaja.

„To je volja osnivača, iznuđeni stečaj, jer osnivač nije imao više interesa da radi u Srbiji“, izjavljivao je Milošević uz napomenu da Srbija nije jedinstven slučaj i da je Vansi isti scenario primenjivao i u firmama osnovanim u Mađarskoj i Češkoj.

Milošević je firmu optuživao i da je raznim uslovljavanjima u Srbiji zaradila mnogo više nego što je uložila, a imao je nešto da kaže i tadašnji ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić: Sve je to rezultat, evo sad mogu da kažem, spekulacija nekih velikih svetskih firmi“.

Mediji su navodili i detalj koji u Srbiji nije karakterističan samo za Inter-most, nego i za neke druge i trenutno aktuelne firme i još veće iznose: Inter-most je dobijao kredite od banaka bez ikakvog obezbeđenja.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com